Vakantiewoningen en appartementen in Cadzand Bad

Retranchement

Retranchement is een vroegere fortificatie langs het Zwin die de toenmalige Nederlanden en de doorvaart van het Zwin naar steden als Sluis en Damme moesten beschermen tegen de vooral de Spanjaarden. Duizenden soldaten zaten hier in kampement. Wandelt u eens over de versterkingen rond Retranchement en stelt u zich de soldaten voor die hier eens gelegerd waren. Retranchement (verschansing) bestond eigenlijk uit twee verbonden forten, Fort Nassau en Fort Oranje. Enige honderden jaren is Retranchement de grens geweest tussen de noordelijke Nederlanden en Spaans, of Oostenrijks grondgebied.

De houten molen wordt slechts af en toe gebruikt. De molen is een bijzondere constructie die volledig rond zijn as kan draaien.

België of Nederland
Als u zich afvraagt, ben ik nu in Nederland of in België, dan bent u niet de enige. Vele mensen weten soms niet dat ze in het Nederlandse Zeeuws Vlaanderen zijn en niet in het Belgische Vlaanderen. Even na het oversteken van de brug bij Retranchement, richting het zuiden, passeert u de grens met België

Van Retranchement zijn van de oude vestingwerken nog de wallen over waar een mooie wandeling u zal verbazen. Het Zwin was toen zoals de Schelde tegenwoordig, een brede zeearm, met veel belangrijke scheepvaart naar Brugge, Damme, Sluis en Aardenburg. Die scheepvaart moest tegen Engelse en Franse zeerovers beschermd worden. Daarbij is het Zwin vaak, en nog, een grens tussen noord en zuid geweest.

te doen:  excursies vertellen u over de wetenswaardigheden van de vroeger hier gevestigde legers. De spanjaarden, fransen, nederlanders, oostenrijkers, allen vochten voor dit strategische dorp aan de vroegere zwinarm naar Sluis en Brugge...

Lees hier meer over de andere wijken:

Cadzand-Bad      Zomerdorp het Zwin      Wijk de Brabander